2012

Taas on vuosi vaihtunut ja on aika katsastaa mitä menneenä vuonna animesarjojen maailmassa on tapahtunut. Kaikenkaikkiaan uusia sarjoja tuli ulos n 130 kappaletta, eli kolmanneksen enemmän kun aiempana vuonna joten katsottavan määrä selvästi lisääntyi, joskin huippuvuosien määrästä (siinä 200 uutta sarjaa) ollaan edelleen aika kaukana.

Laatu ei kuitenkaan kasvanut määrän mukana, huippuarvosanoja pystyi jakamaan vain harvalle vuoden 2012 sarjalle. Samaa mieltä tuntuivat olevan japanilaiset otakutkin: jos vuoden tasoa mitataan vaikka sillä kuinka moni sarja saavuttaa huiman 10’000 levyn keskiarvomyynnin niin vuonna 2012 näitä sarjoja on ollut 6 kappaletta, ja syksyltä on todennäköisesti tulossa kaksi lisää (Chūni-byō Demo Koi ga Shitai! ja Girls und Panzer). Vuonna 2011 tällaisia sarjoja oli 15 kappaletta, ja pitääkin palata ajassa taaksepäin aina vuoteen 2006 että löytyy yhtä vähäinen määrä hyvinmyyneitä sarjoja. Jos siis ette ole viime aikona ennättäneet paljon animea katsella, ette ole menettäneet paljon mitään!

No niin, se alustuksesta ja itse asiaan:

_______________________________________
PARAS ANIMESARJA 2012

Initial_D

VOITTAJA: Initial D Fifth Stage (PARAS URHEILUSARJA) (4/5)
Kun Takumin Hachi-Roku driftaa ruutuun ensi kertaa niin jos adrenaliini ei virtaa silmistänne niin tarkastakaa ettei nimenne löydy viime sunnuntain Hesarin kuolinilmoitusten joukosta! Lisäpisteet sarjalle siitä että ovat säilyttäneet ajan kunniakkaasti patinoiman kumihuuli-hahmodesign-tyylinsä! Sarjahan jatkuu tämän vuoden puolella.

Mainitaan sitten vielä kaikki sarjat jotka saivat arvosanakseen 3.5/5, jonka jälkeen vuoden 7 parasta sarjaa onkin lueteltu:
Chūni-byō Demo Koi ga Shitai!;
Girls und Panzer (PARAS TOIMINTASARJA);
Inu × Boku SS (Inu X Boku Secret Service);
Sakamichi no Apollon (Kids on the Slope) (PARAS BL-SARJA);
Suki-tte Ii na yo (PARAS ROMANSSISARJA);
Tari Tari (PARAS SLICE-OF-LIFE).
_______________________________________
POSITIIVISIN YLLÄTYS

Gup2

VOITTAJA: Girls und Panzer
Mikä on parempaa kun söpöt typyt tekevät söpöjä juttuja? No se tietenkin kun söpöt typyt driftaavat panssarivaunuilla! Tässä jo lähestytään sitä loistokkutta jota esiteltiin sarjassa Strike Witches, ja lähes varmalla kakkoskaudella ovat odotukset korkealla! Sarjastahan tulee muuten kevään aikana vielä pari viimeistä episodia joita ei tuotantotiimi ennättänyt animoimaan syyskaudelle.

Kunniamaininnat sarjoille:

Bakuman 3
Vanha kunnon Bakuman on parantanut menoaan tälle kolmannelle kaudelleen, tapahtumien vauhtia on lisätty ilmeisesti siksi että nyt pyritään viemään sarja päätökseen. Pääparihan sarjassa on umpitylsä mutta sarjan sivuhahmot (erityisesti Kazuya Hiramaru ja Eiji Niizuma) ovat aivan uskomattoman hyviä ja pitävät sarjan viihdyttävänä.

Ginga e Kickoff!!
Hyväntuulisella otteella vietyä pikkunassikoiden potkupallosarjaa, minkä lisäksi on pakko mainita että Mariko Nakatsu (Erika) ja hänen vääntämänsä kansai-ben pitäisi luokitella K18-materiaaliksi!

Kuroko no Basuke (The basketball which Kuroko plays) (Kuroko’s Basketball)
Hieman liian bissemäisesti nynnyillen alkanut sarja on loppua kohden uudistunut melkoisesti ja ollaan päästy jo aivan oikeasti pelaamaan ja jopa aivan kunnon urheilusarjameiningillä. Jos sarjan tuleva jatkokausi toimii samalla lailla kun ykköskauden päättänyt Kise vs Aomine matsaaminen niin tämä kuuluu suorastaan eniten odotettujen sarjojen joukkoon.

Oda Nobuna no Yabō (The Ambition of Oda Nobuna)
No kaikkihan on nähneet sengoku-ajan sotasankarit typyhahmoina… mutta tämänkertainen sarja on onkin tehty harvinaisen vetävällä ohjaustyöllä, hoteilla lolininjoilla ja sillä että Kanae Itō supattaa seksykkäästi – voittoisa yhdistelmä siis! Historia-otakuille on myös knoppailtavaa tarjolla, sarjan tapahtumathan ovat suurelta osin hieman viriteltyjä todellisia historiallisia tapahtumia.
_______________________________________
PARAS EPISODI

Vaikka kaikki sarjat eivät parhaiden sarjojen listalle pääsisikään niin niistä voi kuitenkin löytyä loistavia episodeja!

sengoku

VOITTAJA: Sengoku Collection (Parallel World Samurai), episodi 18
Erittäin epätasainen sarja jossa kunnianhimoisena haaveena oli ohjata kukin episodi jonkun tunnetun leffan tai sarjan tyylin mukaan. En ole aivan varma mikä episodin 18 tausta on, mutta jos joku sanoisi että siinä esikuvana on ollut Aki Kaurismäki niin se olisi helppo uskoa. Erittäin surumielinen tarina siis, joten varatkaa nenäliinapaketti ja toinenkin nojatuolin viereen! Samalla ainoa tietämäni animesarjan episodi joka suurimmaksi osaksi sijoittuu Suomeen ja Helsinkiin.

Kunniamaininnat sarjoille:

Chūni-byō Demo Koi ga Shitai!, episodi 10
Kuinka tehdään loistava romanssi-episodi, oppia antaa KyoAni!

Sakamichi no Apollon (Kids on the Slope), episodi 7
Musiikki on voimakas kerronnan konsti ja tämä episodi jos mikä todistaa sen. Niitä harvoja hetkiä tässä sarjassa jolloin uskoin että Yōko Kanno todellakin oli mukana tekijätiimissä.

Tari Tari, episodit 5 ja 6
Wakanan tarina, katsoja ensin nyyhkyttää suruunsa ja sitten iloonsa kun kaikki kuitenkin kääntyy parhaiten päin eli draamaa niin kuin se pitää tehdä.
_______________________________________
VUODEN SEIYŪ

Tämä on mielenkiintoinen kategoria koska viime vuonna tämän blogin parhaan seiyūn arvonimen voittaja oli Aoi Yūki, ja niinpä muutamaa kuukautta myöhemmin japanilaisten oma 6th Seiyu Awards päätyi samaan lopputulokseen. Katsotaanpa osaavatko arvostaa siellä hyvää tänäkin vuonna!

VOITTAJA: Kana Asumi
Vuoden aikana nähtiin aivan uutta Kanaa kun Nyaruko (Haiyore! Nyaruko-san (Nyarko-san: Another Crawling Chaos)) tuottaa desibelejä enemmän kun formula-auto, mutta tämän vastapainoksi kuultiin sitten myös hänen bravuurinumeroaan, herkkää ja ujoa Yunoa (Hidamari Sketch × Honeycomb). Näiden lisäksi pitää vielä mainita maailman ihanin imōto Miya Tachibana (Amagami SS+) ja maailman isotissisin ninja Yukikaze Panettone (Dog Days’ (Dog Days Dash)).

Kunniamaininnat:
– Ai Kayano
Vuonna 2011 läpilyönnin tehnyt Ai Kayano on tänä vuonna loistanut erityisesti romanssi-päärooleissa: Mei Tachibana (Suki-tte Ii na yo) ja Mashiro Shiina (Sakura-sō no Pet na Kanojo).

– Rie Kugimiya
Tsundere-kunkutar on yhä voimissaan, sen osoittavat hänen legendaaristen sarjojen legendaariset roolit: Nagi (Hayate the Combat Butler: Can’t Take My Eyes Off You) ja Louise (Zero no Tsukaima F (Familiar of Zero F) (ZnT4)). Mutta osaa hän muutakin, kuten voidaan kuulla vaikkapa Mei-vuohen herkässä roolissa lastensarjassa Arashi no Yoru ni: Himitsu no Tomodachi (One Stormy Night: Secret Friends).

– Ryōko Shiraishi
Maailman ihanaisin kansai-benin hönkijä oli ainoa syy katsoa sarja Sket Dance (Himeko), mutta tunnetuin roolihan hänellä on tietenkin Hayate Ayasaki (Hayate the Combat Butler: Can’t Take My Eyes Off You).
_______________________________________
PARAS OP

VOITTAJA: Shirokuma Café (Polar Bear’s Café), OP1: ”Boku ni Invitation” (JP)
Sarja ei ehkä ollut parhaasta päästä mutta OP1 on täysin ylittämätön!

Kunniamaininnat sarjoille:

Joshiraku: ”Oato ga Yoroshikutte… Yo!” (Ayane Sakura, Kotori Koiwai, Nozomi Yamamoto, Saori Goto, Yoshino Nanjou)
Tsing, tsong kuulosti hyvältä!

Nisemonogatari, OP3: ”Platinum Disco” (Yuka Iguchi)
Tämä on hyvä biisi koska Yuka Iguchi on niin söpö!

Sankarea: ”Esoragoto” (nano.RIPE)
nano.RIPE osaa nämä animemusiikkihommelit yleensäkin.

Tari Tari: ”Dreamer” (AiRI)
AiRI ei tee koskaan huonoa biisiä!
_______________________________________
PARAS ED

VOITTAJA: Uchū Kyōdai (Space Brothers), ED2: ”Kokuhaku” (Angela Aki)
Aivan. Käsittämättömän. Loistava. Biisi!

Kunniamaininnat sarjoille:

Acchi Kocchi: ”Te o Gyuushite ne” (Rumi Ookubo)
No kun Tsumiki laulaa sen!

Chūni-byō Demo Koi ga Shitai! Lite: ”Shikkoku ni Odoru Haou Bushi” (ZAQ)
Varsinaisen pääsarjan rinnalla tuli shorttisarja Lite, ja sen ED on legendaarinen!

Hidamari Sketch × Honeycomb: ”Yume-Gumo” (marble)
Laulaja marble kuulostaa aivan samalta Yuko Goto (Hiro), ja tätä kuninkaallista ääntä ei voi vastustaa!

Joshiraku: ”Nippon Egao Hyakkei” (Momoiro Clover Z)
Jos sarjassa ei paljon muuta hyvää ollut niin musiikki kyllä kelpasi!
_______________________________________
VUODEN HHNNNGGGG-PALKINTO

Hhnnnggg-palkinto ojennetaan vuoden hoteimmalle typylle!

riri

VOITTAJA: Ririchiyo sarjasta Inu × Boku SS (Inu X Boku Secret Service).
Ne on ne mustat sukkahousut!

Kunniamaininnat:

koneko
Koneko sarjasta High School DxD;

lunaluna
Luna Luna sarjasta Queen’s Blade: Rebellion (QBR);

momo
Momo sarjasta To Love-Ru -Trouble- Darkness;

zessica
Zessica sarjasta Aquarion EVOL.
_______________________________________
VUODEN AAAAAAWWW-PALKINTO

Aaaaaawww-palkinto taasen ojennetaan vuoden hellyttävimmälle typylle!

tsumiki

VOITTAJA: Tsumiki sarjasta Acchi Kocchi
Tsumiki on sulattanut hampaanpaikat jo tekohampaistakin!

Kunniamaininnat:

goemon
Goemon sarjasta Oda Nobuna no Yabō (The Ambition of Oda Nobuna);

hanbei
Hanbei sarjasta Oda Nobuna no Yabō (The Ambition of Oda Nobuna);

inaba
pikkutyttö-Inaba sarjasta Kokoro Connect;

rikka
Rikka sarjasta Chūni-byō Demo Koi ga Shitai!.
_______________________________________
VUODEN NISIOISIN-PALKINTO

Palkinto myönnetään sarjalle jonka dialogi perustuu erityisen tyhjänpäiväiseen lässyttämiseen.

HÄVIÄJÄ: Joshiraku
Kun sarja perustuu sen toisen loputtoman lässyttämisen kunkun Kōji Kumetan mangaan niin maalin kuivumisen seuraaminen on huippujännittävää touhua. Kumetan merkittävin teoshan on Sayonara, Zetsubou-Sensei jonka kaikkien 43 episodien katsomisen johtaa automaattisesti buddhalaisen munkin arvonimen saamiseen.

Kunniattomuusmaininnat sarjoille:

Jinrui wa Suitai Shimashita (Humanity Has Declined)
Yhteiskuntakritiikkiä sieltä tylsemmästä päästä. Kunpa Mai Nakahara saisi kunnon roolin seuraavaksi!

Medaka Box ja Medaka Box Abnormal
Mestari itse asialla, hieman epävireisesti kuitenkin koska alkuteos on manga ja sen vuoksi lässytys on jouduttu tiivistämään pieniin puhekupliin.

Zetsuen no Tempest (Zetsuen no Tempest ~The Civilization Blaster ~)
Mari Okada on ottanut oppia nyt aivan väärältä suunnalta. Kun puolet episodeista on ollut sitä kun kolme hahmoa pönöttää pöpelikössä pölöttämässä pöllöyksiä niin tämä voitanee katsoa yritykseksi vahingoittaa katsojien mielenterveyttä.
_______________________________________
HIRVITTÄVIN UUDELLEENLÄMMITYS

Vuoden aikana on vanhoja sarjoja lämmitelty harvinaisen ahkerasti. Tämä on tunnetusti haastava homma, ja aivan odotetusti tuloksena ollaan nähty joitakin todellisia kammotuksia.

HÄVIÄJÄ: Lupin III ~Mine Fujiko to Iu Onna~ (Lupin the Third – The Woman Called Fujiko Mine)
Psykedeelistä femakko-angstausta niin kuin vain Mari Okadan kynästä voi hirvittämillään lähteä. Kun Lupin III on toiminta-veijarikomediaa ripauksella ecchiä niin tämä on aika tyystin unohdettu. Mangaka Monkey Punch on jo varmuuden vuoksi käynyt hautausmaalla pyöriskelemässä vaikka ei ole vielä edes kuollut.

Kunniattomuusmaininnat:

Aquarion EVOL
Mitä helv… tämän sarjan Se Suuri Rakkaustarina on seuraava: suuri sankari-bossi antaa lemmikkikoiransa vietellä tyttöystävänsä!!! Shoji Kawamori on kyllä tehnyt jonkinlaisen juonenkäänteen ennätyksen rimanalituksessa!

Black★Rock Shooter
Joskus sitä vain ihmettelee että kun sarjan pohjana on kuitenkin aivan kuuli typydesign niin kuinka siitä on voitu saada näinkin kurja sarja jossa aivoton mättö on yhdistetty teiniangstaukseen.

Eureka Seven AO (Eureka Seven Astral Ocean)
Jollakin lailla sarjan tasoa kuvaa se että sen kerran kun ykköskauden Eureka ja Gekkostate ilmestyy ruutuun niin se on ainoa sarjan huippuhetki. Umpipuisevat hahmot yhdistetty toivottoman monimutkaiseen juoneen.

The New Prince of Tennis (The Prince of Tennis II) (TeniPuri)
Aikanaan aivan kelvollinen urheilusarja on nyt sitten fujoshoitu täyteen asshole-bissepoikia.
_______________________________________
VUODEN GAR-MOMENT

Tämä palkinto myönnetään vuoden äijimmälle teolle joita erittäin harvakseltaan animesarjoissa viljellään.

VOITTAJA: Nyaruko sarjasta Haiyore! Nyaruko-san (Nyarko-san: Another Crawling Chaos).
Nyaruko päästyään miehen ruumiiseen käy toiletissa …ööhh… omalla kivalla (episodi 9 jos jotain sattuu kiinnostamaan)!

Kunniamaininnat:
– vastaavaan suuruuteen ei ole lähellekään päästy muualla!
_______________________________________
© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com

Mainokset