anohana

Ano Hi Mita Hana no Namae wo Bokutachi wa Mada Shiranai

Kun nyt kevätkausi 2011 on päätöksessään, niin laitetaanpa katsotut animet järjestykseen:
_______________________________________
ARVOSANA 4.5/5

Ano Hi Mita Hana no Namae wo Bokutachi wa Mada Shiranai (AnoHana)
Anohana: The Flower We Saw That Day

anohana

Draamasarjaa parhaimmasta päästä, ja paikoitellen jopa tavoitellaan sellaisia tunnetasoja joita on voinut tarjoilla ainoastaan tämän genren koskaan ylittämätön eepos Clannad ~After Story~. Nenäliinapaketti kannattaa siis varata mukaan kun sarjaa seuraa. Hatunnoston arvoisia ovat sarjan käsikirjoittaja (kauden supertähti Mari Okada), seiyūista Haruka Tomatsu (Anaru) ja ohjaaja Tatsuyki Nagai joka on saanut 11 episodiin sopimaan valtavan määrän tunnelatausta ja tarinankuljetusta.
_______________________________________
ARVOSANA 4/5

Steins;Gate

steinsgate

Harvinaisen pätevä sci-fi-jännärisarja aikakoneteemalla, ja paljon parempi kun aiempi Nitroplus/5pb.-adaptaatio ChäoS;HEAd. Alkujaksoissa keskityttiin enemmänkin huumoriin, mutta parhaillaan (episodeissa 11-12) sarja on pääsemässä vauhtiin ja tyylilajiksi on vaihtunut tummempi draama. Aina loistava Kana Hanazawa ei jätä kylmäksi nytkään vaan Mayshii on laboratorion tähti, tosin waifu-valintani on tietenkin Faris Nyannyan.
_______________________________________
ARVOSANA 3.5/5

A-Channel

achannel

Söpöt koulutytöt tekevät söpöjä asioita, eli erittäin onnistunut slice-of-life-sarja kaikille K-ON!-puutostaudista kärsiville. Mukanahan on jopa aito K-ON!-seiyū Minako Kotobuki (Mugi) joka on vaihtanut nyt Mion rooliin (eli Yūko). Olen myös valinnut kauden moe-pommin tästä sarjasta: yuri-typykkä Tōru ja äänenä Aoi Yūki on erittäin hnngg-yhdistelmä. Kannattaa siis varata nitrot sohvapöydälle!


Denpa Onna to Seishun Otoko
Ground Control to Psychoelectric Girl

denpa

Oudot koulutytöt tekevät outoja asioita, eli haaremi-sarja silloin kun tekijöinä SHAFT ja Shinbo. Alien-teemassa ja sarjan tunnelmassa on paljon samaa kun tämän tiimin aiemmassa sarjassa Arakawa under the Bridge, mutta tällä kertaa moe-ruuvi on väännetty niin kaakkoon ettei ole aiemmin nähty. Sarjan kaikki tytöt aiheuttavat välittömän hnngg-efektin, ja kaiken huippuna on Erio joka onkin kauden toinen moe-pommi.


Gyakkyō Burai Kaiji: Hakairoku-hen
Kaiji 2

Kaiji

Ansaittu jatkokausi Kaiji-sarjalle, eli uhkapelien strategiaa ja psykologista trilleriä erittäin hitaalla tempolla. Mielestäni hieman on kuitenkin ensimmäiseen kauteen verrattuna jäänyt särmää uupumaan, eli Kaiji ei vollota enää epätoivossaan joka jaksossa kuten aiemmin, ja peleistä puuttuu brutaali aspekti. Uusitut ZAWAtkaan eivät samalla lailla säväytä. Sarjan ED on mahdoton katsoa silmät auki, sen verran karmaiseva on ”Kaiji-tyttö”-design…


Hanasaku Iroha (HanaIro)
Hanasaku Iroha – Blossoms for Tomorrow
→CR

HanasakuIroha

Slice-of-life-draamasarjaa Mari Okadan kynästä (jälleen). Kasvutarinaa, aikuistumista, lievää romanssia, eli erittäin J-draama-tyyppinen sarja. Tämä on studion (P.A.Works) 10-vuotisjuhlasarja ja se näkyy animoinnin tasossa joka on paikoin silmiäsärkevän upeaa. Samoin seiyū-kokoelma on harvinaisen tähdekäs (Kanae Itō, Mamiko Noto, Aki Toyosaki, Chiaki Omigawa, Haruka Tomatsu).
_______________________________________
ARVOSANA 3/5

Fireball Charming

fireballcharming

Toinen kausi pariminuuttisia huumori-episodeja joissa hotti fembotti Drossel ja hovimestari-robotti Gedächtnis vaihtavat ajatuksia (tai sitten ei). Osa vitseistä hieman kärsii käännöksestä, mutta se ei haittaa koska Drossel on sen verran silmänruokaa että episodit voi hyvin katsoa pelkästään tämän vuoksi.


Hoshizora e Kakaru Hashi
A Bridge to the Starry Skies
→CR

Hoshizora

Perinteinen kouluhaaremi-sarja, mutta toteutus on tällä kertaa harvinaisen onnistunut. Laajassa tyttökaartissa kaikki ovat symppiksiä, ja tarina soljuu eteenpäin kiireettömään tahtiin. Jopa shōta/brocon-faneille on silmänruokaa ja lievää ecchiäkin on tarjolla. Haaremisarjojen perinteinen ongelma on tietenkin se että vain yksi tyttö voi tulla valituksi joten lopputulos joko miellyttää tai ei (olisin siis valinnut toisin). Waifuni tästä sarjasta on Tsumugi, jolla on vain vähän ruutuaikaa mutta se on sitäkin vakuuttavampaa!


Kami nomi zo Shiru Sekai II (KamiNomi 2)
The World God Only Knows 2 (TWGOK 2)
→CR

Kaminomi

Toinen kausi rom-com-sarjasta jossa kutakin tyttöä valloitetaan muutaman episodin ajan. Koska sarjan perusasetelma on aika standardi, katselunautinto on paljon riippuvainen kunkin valloitettavan tytön persoonasta ja mielestäni ensimmäisellä kaudella oli tässä suhteessa parempia tapauksia (kärjessä Shiori ja Mio, jolla tietenkään ei ole mitään tekemistä seiyūiden kanssa…). Chihiro on ehkä ollut kakkoskauden mielenkiintoisin tuttavuus, ja tietenkin Elsie ja Kanae Itō pelastavat aina vähintään puoli sarjaa.
_______________________________________
ARVOSANA 2.5/5

Astarotte no Omocha!
Astarotte’s Toy
→CR
Tätä sarjaa mainostettiin aika roisiin sävyyn, mutta loppujen lopuksi siitä kehkeytyikin yllättävän lämminhenkinen fantasiamaailma-rom-com-anime. Eipä silti etteikö pantsuja esitellä suhteellisen reippaasti, ja onpa joukossa myös oikein no-pan-tapaus. Rie Kugimiyan tsundere-loli-roolihahmon nimenä on tällä kertaa Astarotte (Lotte), mutta sydämeni sykkii vain Helgalle!

Dororon Enma-kun Meeramera
Ghastly Prince Enma Burning Up

Varsin pätevää ecchi-ja-lähes-hentai-animea jossa kussakin episodissa käydään taistelemassa viikon hirviöitä vastaan ja siinä yhteydessä yleensä päästään vaatteista eroon. Asiassa kunnostautuu erityisesti Yuki-hime (Mamiko Noto) jolla on tapana joutua erilaisten lonkerohirviöiden lonkeroihin, sekä Enpi jonka vaatetus on alun alkaenkin ns kevyttä sorttia. Visuaalinen ilme on omanlaisensa 70-luvun retrohenkinen.

Maria†Holic Alive
Toinen kausi yuri-tyttökoulu-komediaa, jossa huumori keskittyy wannabe-lesbo Miyamae Kanakon enemmän tai vähemmän epätoivoiseen tyttöjen metsästykseen. Shaftin tyyliin reilusti överiksi vedetyt vitsit vaativat hieman totuttelua ja eivät kaikille aina kolahda. Kauden paras OP.

Moshidora
Baseball-henkinen slice-of-life, jonka vahvuus ei niinkään ole Peter Druckerin management-opeissa (vaikka niihin moneen kertaan viitataankin), vaan enemmänkin tarinan draamassa jossa on hieman samaa kun erinomaisessa Cross Game -sarjassa. Vielä kun pää-seiyūina ovat Yōko Hikasa ja Kana Hanazawa niin tämä sarja oli yllättävän positiivinen kokemus. Animoinnin taso on aika ajoin varsin vaatimatonta.

Nichijō
My Ordinary Life
→CR
Kun studiona on KyoAni niin odotukset ovat korkealla, mutta huumori tässä söpöt-tytöt-koulussa-sarjassa on paikoitellen viety jo vähän liiankin absurdille tasolle. Nano ja Professori ovat kuitenkin hellyttävä kaksikko ja sarjan ehdoton huippu. Animointi on KyoAnille tyypilliseen tapaan järkyttävän hyvää ja ED on kauden koukuttavin.

Oretachi ni Tsubasa wa Nai (OreTsuba)
We Without Wings – Under the Innocent Sky
→CR
Fantasia-draama-sarja jossa on aivan loistava idea, mutta joka kärsii melkosesti siitä kun se on puristettu 12 episodin mittaan. Kun samaan aikaan kuljetetaan useaa rinnakkaista tarinaa ja tusinan verran hahmoja, menee hetki jos toinenkin ennenkuin katsoja pysyy kärryillä. Episodi 4 on se jossa alkaa valjeta mistä oikeastaan on kysymys. Sarja on myös varsin antoisa ecchi-faneille, eikä loliconejakaan ole unohdettu.

Seikon no Qwaser II
The Qwaser of Stigmata II

Kakkoskausi isojen tissien ja tissinimeskelyn ystäville. Ykköskauteen verrattuna on huumoria lisätty ja paatosta vähennetty, mikä mielestäni sopii tälle sarjalle oikein hyvin. Suosikkihamo on Katja, jolla pikku sadistilla on aina mielessään jokin hauska leikki (eikä sekään haittaa että seiyūna hyörii Aya Hirano). Kuten sarjan fanit tietävät, katsottavaksi kannattaa etsiä sensuroimaton versio, ecchi kun on tässä sarjassa sillä tasolla että paikoin on kuvan lisäksi jopa äänet sensuroitu, ja silloin on …krhm… juonen seuraaminen aika vaikeaa.

Shōwa Monogatari
Kaikkien slice-of-life-sarjojen isoäiti. Seurataan aivan tavallisen tokiolaisperheen aivan tavallista elämää vuonna 1964. Parasta sarjassa onkin tarkka ajankuvaus jonka eteen on selvästi nähty paljon vaivaa, ja kunkin jakson lopussa esitellään valokuvien avulla episodissa nähtyjä paikkoja. Yllättävän sujuvasti katsottavaa sarjaa, vaikka on varmaan tarkoitettu enemminkin japanilaiselle yleisölle.

Softenni
Ecchi-anime jossa pantsujen esittely perustuu tyttöjen tennisharrastukseen. Sarjan ehdoton tähti on Asuna, jonka (likainen) mielikuvitus saa parhaimmillaan Miyamae Kanako -maisia sfäärejä. Ehkä hieman yllättäen on sarjan seiyū-kaarti erittäin nimekästä joukkoa: Kanae Itō, Eri Kitamura, Haruka Tomatsu, Marina Inoue, Minako Kotobuki, Aki Toyosaki.
_______________________________________
ARVOSANA 2/5

Ao no Exorcist
Blue Exorcist

Aika perinteinen Harry Potter -sovitus, eli pahoja-henkiä-vastaan-taisteluanime. Shiemi ja Kana Hanazawa yrittävät pelastaa sen mikä pelastettavissa on.

「C」 The Money of Soul and Possibility Control
Fantasia-taistelu-sarja, jonka taisteluissa voitettavat ja hävittävät rahamäärät linkitetään sarjan loppupuolella maailman talousongelmiin. Sarjan parasta katsottavaa ovat hotit assetit ja täten julistankin kauden dynamic-duon olevan tässä: Mashu ja Q!

Deadman Wonderland
Vankila-taistelu-sarja jossa erityisesti keskitytään brutaaliin veren ja ruumiinosien levittelyyn ympäri ruutua. Mielenvikaisia hahmoja täynnä oleva synkkä sarja, jonka päähahmo Ganta tavoittelee nynnyydessään jopa Shinji-Ikari-sfäärejä.

Dog Days
Aika standardi ja osin lapsellinenkin fantasia-haaremi-sarja, jossa kuitenkin ecchi tuo hieman lisäpiristystä katselunautintoon. Kunhan ruudussa on Eclair tai Yukikaze niin tämä riittää aina vähäksi aikaa. Sarjaan on haalittu käsittämätön seiyū-tähtijoukko: Nana Mizuki, Yui Horie, Ayana Taketatsu, Yōko Hikasa, Ami Koshimizu, Kana Hanazawa, Minako Kotobuki.

Pretty Rhythm: Aurora Dream
Muotivaatteita, pientä romanssia ja show-luistelua, tämä on Pretty Cure luistimilla.

Sekai-ichi Hatsukoi →CR
Pätevänpuoleinen yaoi-rom-com-sarja, joka muistuttaa jonkin verran Junjō Romantica -sarjaa. Vaikka tässä esitellään useita parituksia niin identtiset uke-seme-maneerit ja hyvin samankaltainen hahmodesign käyvät hieman rasittaviksi ajan oloon. ED on kauden parhaita.

Sengoku Otome: Momoiro Paradox
Battle Girls – Time Paradox
→CR
Historiallinen fantasia-taistelu-sarja jossa kaikki 1500-luvun japanilaiset sotapäälliköt ovatkin naisia. Vaikka haudoissa käykin melkoinen pyörinä, on pakko myöntää että ulkonäöllisesti tämä on hyvä oivallus. Lievähköä ecchiä ja yuri-haaremia on siis tarjolla, ja hoteimpia tapauksia ovat Masamune Date ja Tokugawa Ieyasu.

Tiger&Bunny
Supersankari-taistelu-sarja jossa on paljon Batman-leffoista lainattuja ideoita. Pääparin buddy-buddy-kehitys herättää jo lieviä yaoi-viboja, mutta onneksi Blue Rose (ja Minako Kotobuki) tasapainottaa tilannetta.

Tono to Issho: Gantai no Yabō →CR
Pariminuuttisia huumori-episodeja 1500-luvun japanilaisista sotapäälliköistä. Nämä vitsit uppoavat sitä paremmin mitä paremmin tuon ajan historiaa tuntee.
_______________________________________
ARVOSANA 1.5/5

Hen Zemi
Abnormal Physiology Seminar

Pervoseminaari, eli nimensä mukaan tässä sarjassa keskitytään pervoiluun. Suosittelen tätä sarjaa kokeneemmille pervoille, koska jotkut jutut ovat jo melkoisen pervoja. Episodin aikana ei myöskään kannata syödä koska erite-fetissejä käsitellään antaumuksella.

Hidan no Aria
Aria the Scarlet Ammo

Kouluhaaremi-taistelusarja Rie Kugimiyan esittämän tsundere-lolin (Aria) johdolla. Asefanit voinevat bongailla sarjassa käytettyjä aseita, niiden yksityiskohtiin on käytetty aikaa. Parhaita paloja ovat episodin 4 gunkata-taistelu, ja tietenkin waifuni, tarkk’ampuja Reki.

Hyōge Mono
Jälleen kerran 1500-luvun sotapäälliköitä, tällä kertaa näkökulmansa esittää esteetikko-sotilas ja teeseremoniamestari Sasuke jonka pakkomielteenä ovat teeastiat ja muut kauniit esineet. Hidas tempo ja pitkät pohdiskelut kuuluvat sarjaan, ja animointi on jossain määrin kulmikasta.

SKET DANCE →CR
Kouluhuumorisarja kerhosta (SKET Dan) joka ratkoo oppilaiden enemmän ja vähemmän omituisia ongelmia (viime kesänähän aika lailla samalla konseptilla oli liikkeellä aivan katsottava Ookami-san to Shichinin no Nakamatachi). Huumori perustuu tässä sarjassa siihen että juostaan ja huudetaan lujaa, ja vähän turhan usein tulos ei ole niinkään hauska vaan lähinnä myötähäpeää aiheuttava.
_______________________________________
ARVOSANA 1/5

30-sai no Hoken Taiiku
Health and Physical Education for 30-Year-Olds

Nämä ovat kyllä enemmänkin vitsejä teini-ikäisille, ja alkuun sarja oli pahasti mennä puhtaasti yaoi-raiteille mutta onneksi Pī- ja Kū-chan saapuivat paikalle hieman auttamaan asiaa. Sarjan ED on jostain käsittämättömästä syystä aivan erinomainen, eikä OP ole hullumpi sekään.

Yondemasu yo, Azazel-san
Huumorianime jossa paholaiset on palkattu auttamaan (tai sinnepäin) etsivätoimistoa juttujen selvittelyssä. Huumori keskittyy kakka-, vessa- ja eritelinjalle, joten tässä katsottavaa tämän alan faneille.
_______________________________________
(alunperin postattu: 02/07/2011 ja 03/07/2011; forums.aniki.fi)
© Porco Ojisan – porcoojisan(miukumauku)gmail(dot)com

Mainokset